ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Λιμνοθάλασσα

lagoon1_resize Το κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι φυσικά η λιμνοθάλασσα. Η λιμνοθάλασσα χωρίζεται σε τρία μέρη, τις λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας, του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Όλη αυτή η θαλάσσια έκταση μαζί με τις μη καλλιεργήσιμες παραλίες που την περιβάλλον αποτελεί ένα σημαντικό υγρότοπο. Στα νερά της λιμνοθάλασσας κρύβονται η Κλείσοβα, το Βασιλάδι, ο Αη-Σώστης, ο Σχοινιάς, ο Προκοπάνιστος, η Θολή, ο Παλαιοπόταμος, ο Ντολμάς και ο Πόρος, νησάκια ακατοίκητα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Σ’ όλα αυτά τα νησάκια λειτουργούν ιχθυοτροφεία που παράγουν τα περίφημα Μεσολογγίτικα ψάρια. Με μια βενζινάκατο, μπορείτε να επισκεφθείτε όλα τα Ιχθυοτροφεία σε μια ημέρα. Η έκταση της Λιμνοθάλασσας φτάνει τα 131 τεραγωνικά χλμ. Η παραγωγή της φτάνει τα 800.000 χιλ. κιλά ψάρια, 100.000 κιλά χέλια και 1.500 κιλά αυγοτάραχα. Η λιμνοθάλασσα προσφέρεται και για περιπάτους, κυρίως κατά την ώρα της δύσης του ήλιου, όταν τα χρώματα που βάφουν τα νερά της σε ταξιδεύουν σε μέρη εξωτικά. Πολύ χαρακτηριστικά είναι και τα παραδοσικά σπίτια των ψαράδων που είναι χτισμένα μέσα στο νερό, οι λεγόμενες “πελάδες”.

 

Το Λιμάνι

limani_resize Πολύ όμορφο είναι το λιμάνι του Μεσολογγίου. Το βάθος της λιμνοθάλασσας είναι μικρό. Μεγάλα πλοία δεν πλέουν. Το λιμάνι του Μεσολογγίου, από τότε που άρχισε να λειτουργεί το πορθμείο του Ρϊου-Αντιρίου, δεν παρουσιάζει κίνηση. Κινούνται μόνο τα Μεσολογγίτικα και τα Αιτωλιώτικα καίκια, κάπου-κάπου αράζει και κανένα ξένο καράβι με φορτίο αλεύρων ή ξυλείας. Αλλά ό,τι του λείπει σε κίνηση κερδίζει σε γοητεία με τις εναλλασσόμενες αποχρώσεις του και το βραδυνό καθρέπτισμα της δύσης. Γιατί δεν είναι υπερβολικό, ότι η δύση του ηλίου στη λιμνοθάλασσα είναι μια από τις ωραιότερες του κόσμου. Σήμερα στο λιμάνι υπάρχουν το Τελωνείο, τα Γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας, οι αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας καθώς και το οικονομικό επιμελητήριο. Επίσης υπάρχει ένα μικρό ανοικτό θέατρο (έργο του Λιμενικού Ταμείου). Εξ άλλου υπάρχουν εδώ πολλά κέντρα διασκέδασης που συγκεντρώνουν Μεσολογγίτες και ξένους όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα το καλοκαίρι (το Αναψυκτήριο, το Εστιατόριο-Πισίνα-Μπαρ Πλάζα, το ξενοδοχείο και εστιατόριο Θεοξένεια).

 

Η Τουρλίδα

tourlida_resize Στην Τουρλίδα θα κάνετε το μπάνιο σας προς τα ανοικτά του Πατραϊκού κόλπου. Απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη και η διαδρομή είναι μαγευτική, γιατί ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος προχωρεί μέσα στη λιμνοθάλασσα. Πήρε το όνομά της από ένα είδος θαλασσινών πουλιών που υπήρχαν εκεί τις “τουρλίδες”. Εκεί θα δείτε και τη Μαύρη Αλυκή. Την είπανε “μαύρη” γιατί το αλάτι της είναι χαμηλότερο σε ποιότητα από της Άσπρης, της άλλης αλυκής που βρίσκεται στον δρόμο προς το Αιτωλικό. Ωραίος είναι και ο οικισμός της Τουρλίδας με τα ξύλινα σπίτια (πελάδες), στα οποία παραθερίζουν πολλοί Μεσολογγίτες. Σήμερα είναι η πλαζ του Μεσολογγίου. Η Τουρλίδα μέχρι το 1885 ήταν νησί. Εκεί άραζαν τα καράβια, πριν γίνει το λιμάνι της πόλης, καθώς από εκεί και πέρα τα νερά γίνονται πολύ ρηχά. Ο δρόμος με τον οποίο ενώθηκε με την πόλη δημιουργήθηκε από τις εκσκαφές, που έγιναν για την κατασκευή του Λιμανιού. Στην Τουρλίδα υπάρχουν δύο αναψυκτήρια-εστιατόρια καθώς και μια καφετέρια.